DAGBOKEN MIN - 2011................... .....
Teller for 2009- 2008
Dagboken 2007 - 2008 - 2009 - 2010 - 2011
 
2. mars .

Hei venner :o)
Det er mange måneder siden jeg sist skrev i min dagbok. Tiden strekker ikke til for meg, dessverre. Har ”alltid” mye på hjerte jeg gjerne vil formidle, men tiden – den er ikke på min side.
For noen dager siden la jeg ut et ”notat” på Facebook etter å ha vært delegat for min klubb Sølvkatten på NRR’s GF. Sølvkatten skulle egentlig ikke stille med noen kandidat i år, men så ble klubbenes forslag sendt ut og da ble en ny beslutning tatt. Vi måtte inn å kjempe for å beholde klasse 2. Avleforbud!
Jeg vil skrive mer om dette senere, nå vil jeg først legge dette ut i min dagbok slik jeg skrev det i notatet - også vil jeg snart komme tilbake igjen… Både vedrørende avl, klasse 2 og oppdrett, samt beskrivelse og oppdatering om min nye hanne, Lise ( den andre delen av Sollise) og jeg hentet i Polen for 3 uker siden.

Han heter Koc Pol cat Bread Pudding JW og er 8 mnd. En skikkelig herlig god gutt, med 8 BIS før han kom til Norge! Han er like herlig som min USA hanne, Avalance Iceman. Jeg vil også legge ut bilder fra Polen turen, som var fin og koselig :o)
Nye bilder av Ll kullet legges ut i dag også vil jeg ta nye bilder av Mm kullet i helgen.

Herlige kull begge to! Det å ha kattunger er herlig! I love it!

 

En seier for oss oppdretter som vant frem med å bevare Norges "særregel" med kl.2.avleforbud i helgen under NRR’s GF.

Jeg har lyst til og komme med en liten ”oppsummering” og tanker rundt dette…

For mitt vedkommende skiller jeg klart mellom klasse 2 og avlsrestriksjoner.

Jeg vil selv bestemme hvem katt fra mitt oppdrett som jeg ønsker i videre avl. Selger jeg en katt for avl, ja så selger jeg katten til en person jeg har tillit til og som har det samme mål som meg. Nemlig " det beste for rasen"

I verden i dag så selges så mange katter med restriksjoner som jeg finner helt forkastlige og ingen kan overbevise meg om at det er til det beste for rasen.

Det beste for en hver rase er at oppdrettere samarbeider og utveksler katter og linjer med hverandre!

Det har alltid vært min arbeidsmoral/oppdrettsmoral - å gi, ta og få !

Like lite tror jeg det er bra for rasen at det selges mange avlsdyr fra samme kombinasjoner til oppdrettere i samme land.

Hvis jeg velger å selge et helt kull med 4 avkom til avel, ja da selger jeg dem til forskjellige land eller til oppdrettere som igjen kan pare katten på helt forskjellige linjer, som igjen kan lage helt nye kombinasjoner. For meg er dette det som er det beste for rasen.

Jeg har selv solgt katter med restriksjon, men da går det på at de ikke får selge hanner til avl så lenge min hanne ( kattens far) går i avl. Jeg skriver da i kontrakten at de kan selge hanner så snart kattens far er tatt ut av avl.

På det viset prøver jeg å begrense at det blir født mange kattunger av samme kombinasjoner på kort tid.

Noen raser sliter veldig idag med sin genpol, dessverre.

Dette er utrolig trist og kan ende katastrofalt om ikke oppdrettere begynner å samarbeide. Hver og en kan ikke sitte på ”sin tue” å holde på sitt, men man må utveksle avlsdyr med hverandre.

Rasen jeg selv driver med er heldigvis ikke spesielt utsatt, men flere andre raser er i faresonen!

Jeg føler selv at Ragdoll oppdrettere er gode på å utveksle linjer, men dessverre er flere land knallharde på restriksjoner!

Jeg blir ”arg” når jeg leser og hører om restriksjoner oppdrettere setter på sine avkom som de selger som avlskatter. Noen kjøper en avlskatt med restriksjoner i 2 ledd – noe som etter mitt skjønn er forkastelig!

Mang oppdrettere (spesielt i utlandet) setter krav til at alle kosekatter skal selges ferdig kastrert! Dette er jeg STERK motstander av! Ikke fordi jeg er redd for selve inngrepet, eller for utviklingen til katten, men for øyeblikket der og da. Jeg er redd for narkosen på kattunger! Narkose kan ta livet av en kattunge!

En kattunge på 6-7 mnd har langt større sjanser til å klare narkosen en en kattunge på 16 uker. Det skjer mye med for eksempel kattens lunger på de ukene fra 16 uker til 6-7 mnd.

Jeg sier ikke at narkose ER dødelig, men den kan ta livet av et dyr og man vet ikke hvem som ikke vil tåle narkose.

Jeg forstår meg ikke på oppdrettere som kjøper inn det samme som ”naboen” har fordi ”naboens” katt vinner så mye… istedenfor å arbeide med sine egne linjer å se hva man selv mangler og må pare inn. Skal man få suksess med sin avl må man tenke langsiktig, ikke stjerner i første paring.

Selv låner jeg sjeldent ut mine hanner og det har mest og gjøre med at jeg selv har et oppdrett med flere avlshunner og jeg er redd for å få inn smitte i mitt oppdrett.

Jeg har også solgt såpass mange avlshunner at jeg velger først å la dem få pare tilbake på mine hanner, men jeg låner også mine hanner ut til de kombinasjoner som jeg kan ”få noe tilbake fra” og da tenker jeg igjen på det jeg mener er det beste for rasen.

Jeg bruker også enormt med tid når jeg skal kjøpe inn et nytt avlsdyr, en hanne som skal gi mitt oppdrett det jeg mangler. Foruten at det ofte blir svært kostbart, ja så krever det enormt med tid.

((( Min herlige hanne fra Kissykat har gitt meg akkurat det jeg håpet på, nemlig fantastiske øreplasseringer og det var noe mitt oppdrett trengte. Jeg skulle svært gjerne fortsatt å ha Avalance i videre avl, men dessverre takler han ikke andre fertile katter om de ikke er "hans" og derfor må Avalance være langt mer alene en jeg orker "å leve med". Jeg har derfor tatt et valg å kastrere han også la han få et vider godt liv som familiekatt.

Slikt må man ta høyde for når man kjøper inn nye katter, selv om dette ble langt mer kostbart for min økonomi en jeg hadde planlagt. Jeg måtte derfor bruke tid, krefter og penger på å få inn en ny hanne for mitt oppdrett.

Dere som syntes det er "dårlig gjort" av oss som ikke låner våre hanner ut til "alle" - har dere tenkt på hvorfor vi sier nei...

Dette er også den største årsaken til at jeg selger svært få hanner for avl! Jeg ønsker alle katter skal leve som familiemedlemmer! Det kan være svært vanskelig og umulig i visse perioder av kattens liv, men dessverre lar noen eiere sine hanner leve i årevis innelukket på sine små rom, uten sosial kontakt med andre foruten under paring.

Heldigvis gjelder ikke dette mange, men alikevell lever alt for mange avlshanner slik, år etter år...

Dette var bare en liten avsporing...)))

Det er viktig i et samarbeid å være ærlig om sine linjer og katter. Dette for å unngå defekter og gener som er uønskelige i videre avl. Man må ikke la det å få frem vinnerkatter bli viktigere en å få frem sunde, flotte og rasetypiske katter.

Selv så skiller jeg stort på hva som er avlskatt- showkatt eller kun kosekatt. Flere av mine avlshunner har ikke vært de beste for show, men de har vært de ”beste” avlskattene for mitt oppdrett, for de har de egenskapene jeg ønsker å avle videre på for å få frem enda bedre og rasetypiske Ragdoll :o)

Jeg har kjøpt inn avlshanner der oppdretter i utgangspunktet har skrevet i sin kontrakt at kosekatter skal kastreres før salg. Dette gir jeg til kjenne at jeg overhode ikke kan eller vil akseptere. Jeg har da fremlagt for oppdretter at i NRR, Norge er vi så heldige at vi kan selv kan bestemme hvem katt som skal gå i vider i avl ved at vi kan sette klasse 2. Dette har da gjort at oppdretter har strøket dette punktet i kontrakten.

Jeg er så lykkelig i dag, lykkelig fordi vi oppdrettere i Norge fremdeles kan bruke dette punktet for å forhindre bla for tidlig kastrering!

Jeg håper vi kan bli enda bedre i fremtiden på å dele med hverandre. Dele ”våre” linjer med andre/hverandre for å få frem det beste – det beste for vår rase!

Dette var noen tanker fra meg... og jeg er åpen for andres tanker og meninger

 
 
 
 
 
________________________________________________________