Det er viktig å stelle katten jevnlig. Gre den litt hver dag. En får aldri en velstelt fin katt ved å ta skippertak.
Om katten din får lov til å være ute så vil pelsen bli tettere og luftigere.

Ragdollen skal ikke ha "tufser" øverst på ørene. De skal ha en jevn rund avslutting på ørene. Napp "tufsene" vekk. Dette er selvfølgelig med tanke på utstilling - katten lider ikke av øretufsene.

Husk en katt som mest går inne må få neglene klipt. Det finnes egne neglesakser å få kjøpt for katter.

Maskekatter får ofte "søvn" i øyekroken og "buser" i nesebora. Det er best å fjerne med en Q-tips, gjerne med litt lunket vann når en tar rundt nesebora.

Om katten får stive hår på ryggen, eller hvite hår på halen eller i masken, så napp dette bort. Pelsen vil da bli mer silkeaktig og hale + maske mørkere.


 

PELSSTELL

Det er mange gode sjampoer som kan brukes. Ofte må man prøve seg frem selv, men jeg kan selv anbefale;En serie som heter House of An-Ju. (kjøpes på utstillinger) Når jeg steller katten opp til utstilling bruker jeg alle produktene til serien. De har sjampo avfetting, balsam osv... samt div. glosser til forskjellige bruk. det er også andre gode produkter som; Bio-Groom, ( den som er med blå shampoo )
Ring 5 ( også blått innhold ) Begge disse to har også bra balsam.
Noen katter trenger balsam etter sjamponering, andre ikke. Balsam kan gjøre pelsen noe tung. Prøv deg frem - men ikke rett før en utstilling.
Om pelsen er veldig "klabbet/fet" så kan pelsen "settes" inn med avfetting før sjamponering.
Du kan bruke Salo eller Mekan.

Jeg er også glad i Bio-grooms pelskur; Super Cream. Den brukes før man bader dem. Skal sitte i pelsen i ca 20 minutter før utskylling og innsåpning.

Fremgangsmåte v bad:
Ta å fukt katten først også gnir du ren Salo inn i pelsen. Godt inn i halen, halefett sitter hardt fast. Gni godt inn rundt ørene, hals og nakke.
Skyll godt ut før du sjamponerer.
Det samme gjelder med Mekan, men den skal blandes ut med vann. Hvis du bruker en tom Saloflaske så tar du flasken ca. kvart med Mekan og resten med lunket vann. Rist flasken veldig godt.
- Væte katten først med vann så gnir du hele ( uten om hodet, pass på så det ikke kommer vann inn i ørene) katten godt inn med Mekanblandingen.
- Skyll godt - også sjamponer.
- Skyll og atter skyll etter sjamponeringen. All såpe må ut og det tar tid !

Tørk katten godt med frotte håndkle etter badingen. Prøv å føn katten litt om gangen, mange er veldig redd føneren. Bruk god tid, ta litt om gangen.
Selv så tørker jeg de veldig godt med flere frottehåndkler også blåser jeg, grer og børster vekselvis.
Pass på å gre/børste ut "krøllene" bak på hasene.
( Husk på belønning underveis )

Fremgangsmåte for Super Cream:
Bland 1 ss med veldig varmt vann og rist godt.(ca 2 dl. Vann) Sett dette inn i tørr
pels. Maser inn i hele pelsen. Pakk katten inn i håndkle – la det sitte i pelsen ca 20-30 min.
Skyll ut…skyll og atter skyll.
Vask katten på ”normalt vis” etterpå.


Johnsons Barnepudder er fint å bruke innimellom. Det gir luftig pels og god lukt.
Gre pudder inn i pelsen, blås ut pudderet og gre/børst opp katten etterpå. Når du har fått pudderet ut igjen kan du glosse katten.
Spray gloss på børsten eller spray på hendene dine å gni det lett inn i pelsen på katten. Spray aldri rett på pelsen.
Gloss gjør pelsen mindre statisk samt blankere. House of An-Ju, Ring 5 og BIO-GROOM har en eller flere gode glosser.
Gloss kan du bruke så ofte du vil. Den gjør ofte pelsstellet lettere.

 

 

MAT

Ragdollen er en matglad katt og den er vanligvis ikke kresen så her er det mye opp til den nye eieren....
Kattene hos meg er vandt til å spise Hill’s tørrfor og det står alltid fremme, men kattungen må få 3 måltider med bløtmat om dagen i begynnelsen.

Man kan trappe ned etterhvert når man ser kattungen spiser tørrfor. (Jeg fraråder kolonial tørrfor. Det blir langt mer lukt samt mer mengde av avføring.) Hill’s Science Plan boksmat for kitten er deilig. Og meget bra boksmat.Hills har også kommet med noen små poser for både kattunger og voksne som er veldig gode. Det kjøpes hos en veterinær som selger Hill’s.
Ofte kan det lønne seg å veksle på to typer for så katten ikke går lei og det finnes flere varianter for kitten fra Hills.
De er også glad i kokt sei, kylling og skinkebiter. Alt dette skal kun være kosemat og bare i små porsjoner. Fisk kan faktisk være tøft for en kattungemage.
De er også veldig glad i tunfisk i gele, men det skal de ikke få mer en 1 eller 2 ganger i uken, og helst ikke mens de er kattunger.( Noen katter blir helt avhengige av tunfisk ) Mine katter får 2 bokser på deling på lørdag - da er det fest !
Gourme har en liten boks med blått merke på , som heter paté tunfisk. Den er de vant til å få hver dag, blandet med Hill’s bløtmaten
En gulostbit i ny å ne er også godt, men ikke brunost. Kattemelk er også nydelig!

Zhiba har en deilig boksmat, 1 med kylling, 1 med laks og 1 med tunfisk. Dette er snadder!

Husk de må alltid ha friskt vann tilgjengelig, fløte eller melk skal de ikke ha. De kan få kulturmelk, kefirmelk, men vanlig melk gir oftest mageproblemer.
Finn ut hva katten din syntes er ekstra godt å bruk det som "belønningsmiddel". Mange vitaminkuler kan være veldig gode. Zoo butikkene har noen som er to farget med forskjellig typer smak - mange liker dem.
Mine elsker rekeost på tube - det får de i belønning!

 

KULL’ ? matvaner:

For å få kattungene til å spise tørrfor så begynner jeg å gi dem oppbløtt tørrfor blandet med enten rå kjøttdeig, lett rømme eller Gourme kattemat-pate ( små runde bokser til ca. 5,-) når de er ca. 4 uker
Ha tørrfor i en boks og hell over vann. Etter noen timer er det ferdig oppbløtt.
Ikke lag for store porsjoner, for det holder seg ikke så lenge oppbløtt.
En slik tørrfor/våtblanding får de hver dag i ca 3 uker (3-4 måltider pr. dag.)
Ha alltid tørrfor fremme og frisk rent vann.

Husk på at tørrfor skal være hovedmaten, men de elsker litt snadder utenom og det fortjener de også....................

 


Mageproblemer og andre problemer :

Ofte får kattunger løs mage. De blir lett løse i magen ved forandringer.
De første 6-8 dagene etter at du har fått katten hjem til deg burde du gi katten en Synbiotic kapsel . Bryt kapselen i to og bland den med vann. Bruk en sprøyte så er det lettere å få det inn i munnen på katten, eller bland det inn i en liten porsjon m mat.
Får katten diaré så kan Imodium gis.(det finnes en egen Imodium for katt) Gi katten først en kvart tablett. Om det ikke virker, gi en ny kvart tablett.
Det kan også gis et pulver i maten som heter Diaproof -k . 1 ts. 2-3 ganger daglig til voksen katt. Bland pulveret inn med maten.(Fåes kun hos veterinær) Canikur, som også fåes hos veterinær er meget bra. Det er også veldig bra å gi før katten skal ut på reise, på utstilling osv.

Alle kattungene fra meg får dette når de reiser her i fra og til nytt hjem.

To andre midler som er meget gode v/ diare-løs mave er: ZooLac og Pro-Kolin - Det er lett å få i katten og har et enkelt doseringssystem. Det er i pastaform og det avbalanserer bakteriefloraen i magetarmkanalen. Kan også brukes til andre dyr.
Hvis katten har løs mage/diaré så må katten få veldig skånsom mat. Kokt ris blandet med fisk/fiskepudding er bra. Ingen melkeprodukter. Kun drikke vann.
- Om katten får forstoppelse, det kan skje ved at en hårball sitter fast, så er kattemalt bra å gi. Noen katter har problemer med hårballer i røytetiden, gi da litt kattemalt hver dag. Ellers så kan mat i olje være bra. Eks. tunfisk i olje, makrell i tomat osv....


 

 

VANER - UVANER

Katten må du oppdra som du oppdrar barn.
- De er avhengige av å ha et sted å kvesse klørne sine. Du kan lage eller kjøpe klorestativ og det er også å få kjøpt kloreplater til å sette fast på veggen.
- La katten ha en fast sove plass og gjerne et fast pledd i sofaen. ( Det er veldig kjekt i røytetid - at katten er vandt til å ligge på et sted i sofaen.)
- Om katten gjør ting den ikke får lov til så irretesett den med en gang.
Hjelper ikke det, så hjelper det å ha en sprayflaske med vann stående. Spray vann på katten i det du griper den i å gjøre noe galt. Det er for sent å "straffe" i ettertid, det må skje i samme øyeblikk den gjør noe galt.
- Om katten har gjort i fra seg på gulvet - straff den aldri med å gni fjeset i avføringen.
Om katten tisser/bæsjer på utsiden av kassen , ja så er det gjerne en årsak til det.
De liker ikke å ha tissekassen sin for nær maten sin, de like å ha lokk på kassen.
Fjern avføring og tisseklumper ofte. Husk katten er et meget renslig dyr - ganske så finslig til tider.....
Det er mange forskjellige typer med kattesand. Selv så liker jeg best klumpesand, så kan jeg fjerne klumpene etter hvert. Renslig og ganske så luktfritt.
- Venn katten til å kjøre med i bilen fra begynnelsen av. Ta den med på korte turer. Snakk beroligende til den, men ta den ikke ut av reisekassen.
- Tigging kan bli et problem. Ønsker du ikke en tiggende katt, så gi den ikke mat ved bordet. Den vil da raskt vende seg til å tigge + prøve å få sitte oppe på bordet der maten er. Det er festlig med en kattunge, men ikke med en voksen katt på 4-6 kg.

De er glad i å leke med forskjellige leker med catnip på ( kattehasj ) katteballer, mus osv. Papirkuler kan være helt topp. Husk innpakningsbånd er meget farlig. Får katten det ned i tarmene så kan katten dø. Dette må en passe godt på i julen, for de elsker den type tråd. Granbar fra juletret må en også passe litt ekstra på.
Mange stueplanter er også farlig og mange katter vil gjerne spise litt på planter. Da er det ofte kjekt å kjøpe litt kattegrass å dyrke inne. På vinters tid spiser katten gress ute også kaster den opp.

Ønsker du å lære katten din til å gå i sele, så lønner det seg å begynne tidlig.
Begynn med å la katten få gå med selen litt inne hver dag. Når den er blitt vandt til selen så kan du feste båndet til selen. Husk gradvis - katten må få bruke tid til å vende seg til alt som er nytt.