RAGDOLL-katten med stort hjerte.


 

Ragdollens historie i Norge er ikke gammel, den går ikke lenger tilbake en 1992.

Høsten '92 kom de tre første ragdollen til Norge, fra Brian og June Riegler i England. Først kom en sjokolademasket bicolourjente med navn Ragtime Phoebe. Hun skulle til undertegnede,Solveig Damsgaard i Skien. Kort tid etter kom Ragtime Reagge, en brun colourpoint hann, eier Berit B. Bentsen og en brun bicolour hunn, Ragtime Whimsey, eier Wenche R. Lien.

 

Det må tillegges at to brune colourpoint bodde noen år i Norge før vi importerte de tre første som ble registrerte i NRR.

Et ektepar bodde noen år i Oslo og de hadde med seg to kastrerte ragdoll fra England.

Men la oss gå tilbake til den spede begynnelse. Begynnelsen til det som var en blanding av hvit langhårskatt, hellig birma og burmeser...............

Historien fortelle 

I 1962 i California startet det hele. En dame med navn Mrs. Ann Baker parret en hvit langhårskatt, med navn Josephine - av typen angora med en Hellig Birma.

2 avkom fra denne paringen ble masket med hvite sokker. (Det vi kaller mitted)

1 av hannene som ble kalt "Daddy" ble parret tilbake på moren og i den paringen ble det 1 brun mitted hunnkatt. Denne siden ble nå kalt "light-side"

For og ikke få for meget innavl måtte det pares inn en ny rase - og det ble en brun burmeser.

En hunn burmeser ble parret med "Daddy" og i det kullet ble det beholdt en brun colourpoint hunn som ble tilbakeparret på sin far.

I det kullet ble det en brun mitted hanne og en brun colourpoint hunnkatt.

Den brune colourpoint hunnkatten, som fikk navnet "Tiki", ble starten på det man kaller "dark-side".

Alle disse kattene finnes registrert under stamnavnet Raggedy Ann.

Mrs. Baker begynte å selge sine katter, men hun beholdt et fast grep på avlen. De måtte ha lisens for å få parre videre. (Ellers så var betingelsen at kattene skulle kastreres. De to som var her i Norge en kort stund var kjøpt på betingelse av at de skulle kastreres)

Det innebar at de helt og holdent måtte følge hennes regler.En annen oppdretter, Denny Deyton med oppdrettnavn : Blossom Time delte ikke Mrs. Bakers syn på avlen av Ragdoll

Etter en hard tvist i retten og media brøt Dayton ut og begynte å avle på det vis man gjør med alle andre raser og herifra har Ragdoll blitt spredt ut over hele verden.

Blossom Time finnes bak på alle våre stamtavler i dag.

 

Dayton startet også en Ragdollklubb RCFI, som hadde til mål å få rasen godkjent i de forskjellige amerikanske kattsportforbund.

Han begynte å lage et stamtre der alle ekte Ragdoll kan spores tilbake. Dette blir også ført i dag, verden over.

Arbeidet i RCFI gav resultat og i 1969 ble Ragdollen godkjent i det amerikanske forbundet NCFA og på våren 1993 godkjente til slutt det viktigste forbundet CFA Ragdollen.                                                     

 

Til England og Tyskland kom Ragdollen i 1981 og til Sverige kom den første i oktober 1991 og 2. sept. 1992 kom den første til Norge.

I 1992 godkjente Fife Ragdollen, men det var kun bicolouren som fikk sert.status. De 2 andre variantene ble kun godkjent for avl.

Mai 1997 ble colourpointet godkjent for cert. og i mai året etter ble mitted godkjent, gjeldene fra 1.jan.1999.

Både i USA og flere land i Europa er det nå avlet frem alle de samme variantene som på hellig birma, men det er langt frem til godkjenning……... Den første blå lynx (brun tabby) er kommet til Sverige fra England og eier er Anna Lindstrøm.

 

 

 

Norges spede begynnelse

7. okt.'93. ble det første ragdollkullet født i Norge. Det var etter Ragtime Phoebe og Ragtime Reggae. Det ble der født 3 gutter og 1 jente. De har alle fire utviklet seg meget bra i type og  det er fire store katter fra 6 til 8.5 kg. 

Denne kombinasjonen ble gjort 3 ganger, men i de 2 neste kullene ble det kun 1 i hvert kull.

Avkommene etter Phoebe og Reggae ble som sagt store, kraftige og langstrakte katter – flotte i type, pels og farge. Dessverre ble utviklingen slik at ingen av disse avkommene kunne gå i videre avl av årsaker jeg her vil nevne.

Dessverre fikk vi problemer med våre Ragdoll allerede fra starten av. De første fem vi importerte inn til Norge utviklet et engstelige gemytt og kunne ikke stilles ut etter at de ble voksne. Herlige personlige hjemmekatter, men engstelig for fremmede katter og fremmede situasjoner.

Vi fant raskt ut hvilke linjer det engstelige kom fra- så vi trengte nytt blod og nye linjer måtte importeres inn.

Sverige hadde også importert inn ragdoll med de samme linjene, men de hadde også fått inn ragdoll’s  med andre linjer. Deriblant flere varianter fra Purr-Fect oppdr. Disse var av gamle engelske linjene. Disse kattene hadde supert gemytt, herlig øyenfarge, men de var mindre og spinklere en våre ragdolls  med amerikanske linjer. De amrikanske hadde også lengre pels.

 

Vi fikk låne en engelsk import av Christine Landin, Purr-Fect Diabolito, en brun colourpoint. Han hadde et supert temperament, men typemessig ikke av de beste. Han var hos meg i  11 uker  og  han  ble bla.  Parret

med Ragtime Whimsey, som er en stor kraftig hunnkatt med sterk type. Ut fra den kombinasjonen ble det bla. 2 ragdolljenter som går videre i avl.

En av disse peket seg ut gemyttmessig og hun ble min nye avlshunn.

Shirazan’s Bettie, en brun bicolour jente. Hun er en stor kraftig jente, veldig god i type. Hun har et supert gemytt og har utstillingsmessig gjort det meget bra. Hun er i dag på veg til sin Europa tittel. I disse dager har også 2 av hennes avkom fått kull. Hennes første kull var med Acke av Singa Inn, etter Ragtime

Reggae og Purr-Fect Blue Salsa. I det kullet var det bla. en brun bicolourjente, Diadems Evita Chloe og hun har i disse dager fått sitt første kull på fem.

Acke var en stor brun colourpoint på hele 8,2 kg. Han døde dessverre ganske ung, etter et eplepsianfall.

 

Berit B.Bentsen tok inn en blå mitted jente fra England, Purr-Fect Blue Salsa. Hun er en stor kraftig jente med flott gemytt. Hun ble parret med Ragtime Reggae og fra den kombinasjonen går flere avkom i avl.

En brun mitted hannkatt, Soto av Singa Inn, bror til Acke, ble solgt til Bergen til Laila Hellesund. Hennes sønn, Kristian Hellesund hadde importert en blå colourpoint hunnkatt fra England, Ragtime Isolde, og ut fra disse 2 startet oppdrett av ragdoll på vestlandet under stamnavnet (N) Raga

Kristian Hellesund har eksportert en brun colourpoint hannkatt til Australia og de ble meget imponert av hans størrelse.

Et annet avkom, Amy Sue av Singa Inn, en brun mitted hunnkatt ble solgt til Bjørnevatn, til Mai Helene Fredriksen. Hun har også importert inn en blå colourpoint hannkatt og en blå bicolour hunnkatt, S*Krickelin’s Dolce Vita fra Sverige. Hun driver sitt oppdrett under stamnavnet (N) Ragpaw's og hun var den som startet opp med ragdoll i nord Norge.

Flere ragdoll har i de siste årene blitt importert til Norge. To hannkatter fra S*Krickelin’s  oppdrett.

IC Oscar De La Renta, blå colourpoint, eier Anja Husby og Georgio Beverly Hills en brun colourpoint, eid av meg selv.

Oscar er blitt far til 5 flotte kull og Georgio blir hans arvtager, men enda er han for ung til å parre. Han er en stor kraftig kar på ca. 5 kg og han er enda ikke 8 mnd. Begge hannkattene har fedre som er importert fra Australia til Sverige under stamnavnet Icedoll og Regalis av Christine Landin. De er begge store hannkatter med flott gemytt.

De australske ragdollene er en blanding av amerikanske, engelske og tyske katter.

Christine er en av de store oppdretterne i Sverige og vi har et godt samarbeid.

 

De 3 variantene som er godkjent er:

Bicolour 03 skal ha en hvit bliss i ansiktet, en omvendt V. Resten av ansiktet og ørene skal ha en av fargevariantene, den samme fargen skal også halen ha. En bicolour ragdoll skal som andre bicolourvarianter ha 30-50 % hvitt. Den skal ha hvit bryst og buk. Den skal ha så mye hvitt som mulig på bena, men det er ingen feil om den har brune strimer eller flekker. Den kan også ha hvite flekker på ryggen. Det beste utstillingsmessig er at inntrykket forfra på katten er hvitt.

For å avle fram bicolour så pares en bicolour med enten en colourpoint eller en mitted.   Om du parrer  en bicolour på  bicolour så  er sjansen   stor for at  det  blir  en  ”high white”. Det vil si at grensen med 50 % hvit blir overskredet

Feil på bicolouren er hvitt på halen og ørene. Den skal også ha rosa nesespeil.

Selv så ønsker jeg minst en hvit flekk på ryggen. Jeg syntes det er viktig at du uansett fra hvilken kant du ser katten, så ser du det er en bicolour katt.

 

Mitted 04 er den varianten som er mest lik hellig birma i mønster. Den skal ha hvite sokker og hansker. Den skal ha hvit hake og buk. Det er også ønskelig med en eller flere "dråper" hvit på nesen. Halen, bena og masken skal ha samme farge. Mitted varianten blir gylden over ryggen. Feil på mitted er mangel av hvit hake, bryst og buk.

 

Colourpoint har farvede ben, samme farge som hale og maske i ansiktet. Den blir gylden over ryggen. Feil er hvite flekker på denne varianten.    

 

Generelt om rasen

Ragdollen er en semilanghårskatt, men pelslengden varierer veldig. Den er silkemyk å ta i, underpelsen er tett og dekkhårene lange. Pelsen skiller seg når katten beveger seg. Ragdollen er en forholdsvis rolig katt, men den er  aktiv i lek, og utrolig våken. Ragdollen har et særegent kroppsspråk og den bruker både kroppen og stemmen for å uttrykke seg. Enkelte kan vise engstelse for nye og fremmede situasjoner, men er i sin helhet en trygg og harmonisk katt.

 

Det er tre varianter og fire farger på ragdollen. Alle variantene skal ha blå øyne. Styrken på blåfargen er tilpasset fargevarianten. Fargene  er brun (n) blå (a) sjokolade (b) og lilla (c).

Alle ragdoll er hvite fra fødselen, men fargen på nesespeilet og halen kommer raskt til syne. Fargene ellers på  kroppen utvikler seg meget sent. En kan tidligst ved 6 ukers alder se en aning farge der pelsen ikke skal være hvit. Det kan gå hele 4 år før fargen på pelsen er ferdig utviklet.Fra først av å være hvit så begynner den svakt å gråne nede i bunnen av pelsen. Det grå utvikler seg sakte til å få den rette fargetonen. De skal få den samme fargen på pelsen, men i en lysere tone som de har på halen og i ansiktet. Om en ikke kjenner til utviklingen av bicolourens farger så kan en lett gjøre katten urett. Den gråtonen som er i pelsen ganske lenge er nemlig ikke av de mest flatterende farger, men den er et ledd i fargeutviklingen.

 

Ragdollen er en massiv stor katt med middels benstamme. Hodet er kilformet, velutviklede kinn, bred og flat mellom ørene som er middels store med avrundet topp. Nesen skal ha en lett bue, øynene er store ovale og alltid blå. Halsen er kort og kraftig, brystet rundt og velutviklet. Kroppen er lang og muskuløs, tung bakpart. Bakbena er noe høyere enn forbena. Potene er store runde med hårtufser mellom tærne. Halen er lang og busket. Ragdollen utvikler seg meget sent, og når du tror en ragdoll har sluttet og vokse, ja da kan den begynne å vokse som mest, ofte etter sin tredje fødselsdag.

 

Da Arvid Engh ringte meg å spurte om jeg kunne skrive litt om ragdollen og dens historie i Norge, tenkte jeg: ”Dette er en fin anledning for meg til å ”ymte litt innpå” hvordan jeg som eier og oppdretter av rasen ønsker at våre ragdoll skal bedømmes.

Når vi ser på poengfordelingen på standarden, så ser vi hvor meget kropp og fargefordeling teller. Ragdollen utvikler seg sent, men den skal allikevel vise tidlig i utviklingen at den blir en massiv stor katt og om fargene kommer sent, så ser man hvor fargene kommer.

Den utvikler seg veldig i rykk og napp, hodet kommer ofte i ubalanse i forhold til kroppen.

Jeg syntes selv dessverre, ofte at kattens hode teller for meget for mange dommere. De velger den med best hode og glemmer kropp, pels og fargefordeling. Helheten er meget viktig, men det er til tider lett å glemme hva standarden sier om poengfordeling.

Utstillingsmessig hjelper det ikke om en katt har et perfekt hode når kroppen ikke ”følger med.” Katten er da super i avl for å forbedre type, men ikke av det beste for utstilling.

Vi som oppdrettere ønsker gode typer, men det må ikke gå på bekostning av størrelsen på katten. Vi ønsker ikke ragdoll på størrelse med hellig birma – størrelsen er jo en del av det som skiller disse rasene fra hverandre.


Mister en størrelsen på katten så går vi mange skritt tilbake. Slikt som type og øyenfarge er ”lettere” å hente inn igjen.

 

Ragdollen er en meget personlig katt og den er enkel i stell og den fungerer fint som innekatt, men den er glad i å være ute om den kan få lov til det.

Den binder seg veldig til sin eier og har ofte oppførsel som en kan sammenligne med en liten hund. Den er oftest mer glad i å ligge på gulvet en å ligge høyt, eller å ligge ved siden av deg, isteden for på fanget.

Du kan lett lære den til å lyde når du plystrer eller roper.

Interessen for ragdoll er veldig stor i både Norge og Sverige og vi har i dag flotte ragdoll i begge land. Vi fikk en vanskelig start i Norge, men i dag har vi ragdoll med flott gemytt og vi har mange store flotte avlsdyr med gode typer.

Vi har også en ragdollklubb i Sverige og den er såkalt ”Svorsk” vi utgir 4 medlemsblad i året og holder årlig seminar og egne ragdollutstillinger. Det koster 150,- pr. år å være medlem. Jeg er kontaktperson i Norge.

 

Helt til slutt vil jeg tilføye en ting, ragdollen har samme smerteterskel som alle andre katter. Den er ingen filledokke som navnet tilsier, men den er slapp og behagelig i kroppen - akkurat slik vi ønsker våre katter skal være. Den har virkelig blitt "katten i mitt hjerte"